Ana Benaroya is een van de designers die met kindertekeningen van Indonesische basisschoolleerlingen, een Face This T-shirt heeft ontworpen. Als designer heeft ze meerdere prijzen gewonnen en zijn haar designs regelmatig terug te vinden in de New York Times en The New Yorker. We vroegen haar in deze designer story hoe het was om een Face This T-shirt te ontwerpen.

Wie ben je en wat doe je als designer zoal?

Ik ben Ana Benaroya, een illustrator en designer uit Jersey City, net buiten New York in de Verenigde Staten. Ik houd me vooral bezig met tekenen, al richt ik me als designer ook wel op design en soms typografie

Kan je als designer iets vertellen over het proces wat je daarbij volgt?

Voor persoonlijk werk en commerciële opdrachten is dat redelijk hetzelfde. Het begint met een idee in mijn hoofd. Een beeld dat gewoon ontstaat en zich langzaam maar zeker ontwikkelt. Voor opdrachtgevers werk ik vaak meerdere ideeën uit in schetsvorm. Vervolgens pingpongen we die heen en weer om uiteindelijk tot het werk te komen waar ik en de opdrachtgever ons goed bij voelen. In het algemeen volg ik als designer mijn instinct en probeer ik het niet te ingewikkeld te maken.

designer-story-ana-benaroya-1

Is het werken met kindertekeningen anders dan aan de slag gaan met artwork van ‘gewone’ klanten?

Dit is de eerste keer dat ik met kindertekeningen heb gewerkt en het is geweldig. Ik vind kindertekeningen vaak beter dan die van professionele designers en kunstenaars. Sterker, ik zou willen dat ik nog zo kon tekenen als vroeger. Het was erg leuk en met wat ik maakte tegelijkertijd uitdagend om recht te doen aan de tekeningen van de kinderen.

Waarom werk je als designer met ons samen en wat vind je van het project?

Door de film en de website te bekijken ben ik echt onder de indruk geraakt van het doel van Face This. Het idee dat een tekening van mij daar een rol in heeft vind ik tof. Als designer draag ik normaal niet bij aan het ontwikkelen van een nieuw schoolgebouw voor kinderen in Indonesië. Tekeningen worden geplaatst in een krant of magazine en daar blijft het dan wel bij. Nu heb ik de mogelijkheid om de toekomst van iemand positief te beïnvloeden. Een betere reden om een tekening te maken kan ik niet bedenken. En het proces van iets maken gebaseerd op de tekeningen van de kinderen die het aangaat is geweldig.

Wat vond jij als kind tof om te tekenen?

Eigenlijk is dat niet eens heel erg veranderd. Ik was gefascineerd door superhelden, stripboeken en tekenfilms. Mijn tekeningen lagen dus in die lijn. Ik probeerde de superhelden zo goed mogelijk na te tekenen. Daardoor heb ik mezelf aangeleerd om menselijke vormen te tekenen. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat de mannen en vrouwen die ik teken nogal gespierd zijn. Het tekenen van spieren vind ik gewoon geweldig. Daardoor denk ik dat de manier waarop je tekent als kind sterk beïnvloedt hoe je dat als volwassene doet.

Ana Benaroya ontwierp een meisjes en een dames T-shirt voor Face This. Bij elk Face This T-shirt gaat de opbrengst naar de Indonesische school waar de kindertekeningen gemaakt zijn.  

Good Magazine NL

Comments are closed.