Duurzaam toerisme en ecotoerisme zijn manieren van reizen waarbij je bewust rekening houdt met de mensen en de natuur die je tijdens je reis tegen komt. We reizen met z’n allen steeds vaker en steeds verder. En we kunnen de wereld er zelfs een stukje beter van maken. Maar over de manier waarop we dat kunnen doen, is soms wat onduidelijkheid over. Daarom gingen we te rade bij de UNWTO Global Code of Ethics for Tourism.

De UNWTO Global Code of Ethics for Tourism is een fundamenteel referentiekader voor verantwoord en duurzaam toerisme. Dit framework werd in 1999 door de General Assembly of the World Tourism Organization (UNWTO) geadopteerd en twee jaar later erkent door de General Assembly van de Verenigde Naties. De onderstaande tips werden door de UNWTO opgesteld om reizigers te helpen duurzaam te reizen en om van duurzaam toerisme gemeengoed te maken.

Duurzaam toerisme: hoe het begon

duurzaam-toerisme-7Maar voordat we je de tips delen, duiken we eerst de geschiedenis van duurzaam toerisme in. De eerste ecotoerist die het ecotoerisme uitvond was de Mexicaanse Hector Ceballos-Lascurain. De architect formuleerde in 1983 de volgende definitie voor deze vorm van bewust reizen: die vorm van toerisme waarbij de reiziger relatief ongestoorde gebieden bezoekt en daar het landschap, de flora en de fauna bestudeert, bewondert en hiervan geniet. Hierdoor zal bij de toerist een groter bewustzijn en meer kennis van de natuurlijke omgeving, inclusief de culturele aspecten.

5 tips voor duurzaam toerisme

duurzaam-toerisme-1

OK allemaal mooi en aardig, maar hoe zorg je er nu voor dat je volgende reis ook goed voor de reisbestemming zelf is? Er zijn immers geen harde richtlijnen voor duurzaam toerisme. Gelukkig heeft het UNWTO onlangs wel een aantal tips gedeeld, die je kunnen helpen duurzame reizen te boeken.

Duurzaam toerisme tip 1: Eer je gastheer

eco-resort-chang-mai-7Goed voorbereid op reis gaan is altijd aan te raden. Maar laat het niet bij alleen een geldig paspoort, eventueel een visum en goed gevulde tube tandpasta. Zorg ook dat je wat weet van de lokale gebruiken en tradities. Of leer een paar woordjes van de desbetreffende taal.

Eenmaal daar aangekomen, doe je er goed aan je onder te dompelen in respect te hebben voor de geschiedenis, architectuur, religie en de manier waarop je omgaat met muziek, eten en kunst. Probeer bovendien altijd eerst om toestemming te vragen wanneer je iemand fotografeert. Anderen hechten net zoveel waarde aan hun privacy als jij.

Duurzaam toerisme tip 2: wees lief voor moeder aarde

eco-resort-chang-mai-6Duurzaam toerisme bereiken we uiteraard ook door zo min mogelijk impact op de natuur te hebben. Wees lief voor bossen, planten, dieren en hun natuurlijke habitat. Maar vermijd onderweg ook zoveel mogelijk producten die gemaakt zijn van beschermde dieren- en plantensoorten. Let ook op je watergebruik. Vaak hebben hotels de beschikking over (warm) water, terwijl de lokale bevolking amper water heeft. Probeer dan zo zuinig mogelijk met het water om te gaan.

Duurzaam toerisme tip 3: koop bij lokale winkels

indonesisch etenElke reis kent weer zijn eigen souvenirs: mooie herinneringen aan die mooie buitenlandse ervaringen. Door lokaal geproduceerde producten te kopen, kun je ook bijdragen aan duurzaam toerisme, omdat dan de kans groot is dat de opbrengst de lokale economie steunt. De Face This foundation zamelt hier in Nederland geld in, maar de bouw- en lesmaterialen kopen we allemaal lokaal in Indonesië in. Zo geven we niet alleen de schooltjes een impuls, ook de lokale economie wordt daar beter van.  

Duurzaam toerisme tip 4: wees geïnformeerd

duurzaam-toerisme-5

Duurzaam toerisme bereik je ook door goed geïnformeerd op reis te gaan. Zorg dat je weet hoe je je ambassade kunt bereiken, hoe je op geschikte wijze veiligheids- en gezondheidsmaatregelen kunt nemen en zorg ervoor dat je je goed inleest wanneer je vrijwilligerswerk gaat doen.

Duurzaam toerisme tip 5: heb respect voor je reisbestemming

duurzaam-toerisme-2Realiseer je dat je te gast bent in het land waar je doorheen trekt. Respecteer de daar geldende wetten, maar ook de internationaal geldende wetten voor de rechten van de mens en kinderen in het bijzonder. Waar je ook met je vingers van af moet blijven, zijn beschermde culturele voorwerpen. Wil je er een herinnering van mee naar huis nemen? Maak er dan een foto van…

Reisinspiratie op doen?

Waarnaartoe-op-vakantie-atlas-obscura1

Heb je na het lezen van dit verhaal ook zo’n zin gekregen om op reis te gaan? Maar: waarnaartoe op vakantie?! Check dan deze review van het bijzondere reisboek Atlas Obscura. We mogen zelfs een exemplaar weggeven. Dus neem snel een kijkje.

More inspiration for good:

 

Good Magazine NL

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *