Hoe zit het met duurzaamheid op festivals? Met de opwarming van de aarde, de plastic soep in de oceaan en een dreigend tekort aan fossiele brandstoffen is het belangrijker dan ooit dat we letten op de voetdruk die we achterlaten op onze aarde. Gelukkig hoeft dat niet altijd op een belerende, oubollige wijze. Zo zijn er enorm veel muziekfestivals die nu al duurzaam te werk gaan. We maakten een overzicht van de uitblinkers.

DGTL

duurzaamheid-festivals-dgtl

Eén van de groenste festivals van Nederland is misschien wel DGTL. Elk jaar in april toveren zij de NDSM-werf in Amsterdam om tot een electro paradijs met vele groene initiatieven. Zo gebruiken ze zonne-energie, serveren ze enkel vegetarisch voedsel, gebruiken ze harde bekers in plaats van wegwerpbekers, maken ze gebruik van groene energie, hosten ze diverse panels en ga zo maar door.

MadNes Festival

duurzaamheid-festivals-madnes

Op dit surf, skate en muziekfestival op Ameland staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Naast een relaxte sfeer is groen belangrijk. Zo gebruiken ze LED verlichting, besteden ze aandacht aan zwerfafval, is er veel gerecycled materiaal en een podium dat geheel wordt uitversterkt met duurzame energie waar jij als fietsende bezoeker ook aan kan bijdragen. Het festival vindt plaats op 7, 8 en 9 juli.

Welcome to the Village

duurzaamheid-festivals-wttv

Het relatief jonge festival Welcome to the Village vindt plaatst in het hoge noorden: Leeuwarden. De organisatoren hebben de zeventien duurzame doelen van de  Sustainable Development Goals van de VN-top uit 2015 gebruikt ter inspiratie voor hun festival. Ze creëren een mini-maatschappij, een klein dorp, met aandacht voor logisch eten en design. Zo gebruiken ze zoveel mogelijk gerecycled materiaal, mag iedereen een eigen flesje water meenemen en gratis bijvullen, is er volop biologisch en (veel) vegetarisch eten, wordt er gebruik gemaakt van groene energie en zijn er al tal van andere duurzame innovaties. En oja, er is ook muziek! Zet 21 t/m 23 juli in de agenda.

Mysteryland

duurzaamheid-festivals-ML

Bij Mysteryland verwacht je het eigenlijk niet: hoe kan zo’n groot festival met zoveel bezoekers nou duurzaam zijn? Niets is minder waar, Mysteryland heeft zelfs al meerdere awards gewonnen voor haar duurzaamheid. Zo is er veel lokaal en biologisch eten, gebruiken ze veel groene stroom, kan je een boom planten ter compensatie voor je vervoer, hebben ze de co2 uitstoot in een paar jaar met 44% weten te verlagen, kan je als bezoeker afval recyclen en gratis water krijgen, enzovoorts. Reis dus 26 en 27 augustus af naar Amsterdam!

Into the Great Wide Open

duurzaamheid-festivals-itgwo

Into the Great Wide Open is een bijzonder festival op een magische plek: Vlieland. Jaarlijks reizen duizenden mensen af naar dit doorgaans rustige eiland. Midden in de bossen en de duinen herrijst een prachtfestival waar iedereen dan ook heel zuinig op is. Zo zijn er enkel harde bekers om het afval terug te dringen, worden enkele materialen duurzaam naar het eiland vervoerd met zeilschepen, gebruiken ze afvalwater in de toiletten, enzovoorts. Het festival vindt plaats in het eerste weekend van september en is altijd stijf uitverkocht. Gelukkig zijn er nog wel mogelijkheden om kaartjes te krijgen via Ticketswap of de wachtlijst.

Good Magazine NL

One Reply to “Duurzaamheid festivals: 5 x groen feesten”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *