Bij cocktails denk je misschien niet 1,2,3 aan duurzaamheid. Toch is het in de cocktailwereld nu juist een hot topic. Er wordt namelijk behoorlijk wat afval geproduceerd bij het maken van deze smakelijke – en doorgaans fotogenieke- alcoholische versnaperingen. En daar maken een aantal nieuwe cocktailbars met een serie duurzame cocktails een einde aan.

Duurzame cocktailbars Amsterdam

Twee Amsterdamse cocktailbars geven het goede voorbeeld. De aanvoerder hierin is Vesper. Bartender Julian Bayuni heeft in zijn eigen hometown Londen gezien wat er allemaal mogelijk is met recycling van ingrediënten en past dat toe bij Vesper. Maar nog beter, hij probeert zijn collega’s ook te inspireren om zich open te stellen voor de duurzame mogelijkheden binnen de mixology. “Het milieu is ontzettend belangrijk, daarom vind ik dat we daar meer aandacht aan moeten besteden,” zegt Julian in een interview met Munchies. “We willen de hoeveelheid afval die in onze bar geproduceerd wordt, drastisch verminderen en willen andere bartenders zo ver krijgen dit ook te gaan doen. Maar dan wel op een leuke manier, en niet met een belerend vingertje.”

duurzame-cocktails

Duurzame cocktails: creatief recyclen

Het initiatief van Vesper is Trash the Place. Op een creatieve manier duurzame cocktails creëren met wat er voorhanden is, maakt het voor bartenders zelfs een tikje uitdagender. En het positieve neveneffect is dat afval wordt teruggedrongen. Een veelgebruikt item -en ook het meest vervuilende bij cocktails- is het plastic rietje. Alternatieven zijn er in de vorm van bamboe of metalen rietjes die weer schoongemaakt kunnen worden. Maar een ‘bucatini’, een dikke spaghetti met een gaatje in het midden, is daar ook goed voor te gebruiken.

En dit is nog maar het wegwerpmateriaal. Wat te denken van fruitafval? De grootste ‘trashers’ zijn citrusvruchten. “Vaak knijp je een limoen uit voor het sap en gooi je de restanten direct in de vuilnisbak. Uiteindelijk zorgt dat voor een heleboel afval. Maar het is natuurlijk hartstikke zonde om die schil weg te gooien, als je er ook andere dingen van kan maken”, vervolgt Julian.

Duurzame cocktails van Vesper:

Bekijk hieronder de prachtige duurzame cocktails van Vesper:

De cocktailscene in Amsterdam is klein. En om zijn collega’s te motiveren heeft Julian ze bij het project betrokken door ze te vragen hun afval in de vorm van een cocktail bij Vesper aan te leveren. Het resulteert in een hoop creatieve creaties die vervolgens als signature cocktail gedurende een maand bij Vesper besteld kunnen worden.

Sustainable smaakmakers

Een andere bar die prat gaat op duurzame cocktails of ‘circulaire cocktails’ is Bluespoon Bar, de bar van het Andaz hotel. Barmanager Agnieszka Rozenska heeft samen met head-bartender Martin Eisma een nieuw en duurzaam cocktailmenu ontwikkeld. Van schil tot steel: alles van een stuk groente of fruit wordt gebruikt. Wat niet direct geschikt is voor in een cocktail (of overblijft zoals bladeren, sap, overgebleven schillen van citrusvruchten, overrijp fruit en ongebruikte kruiden), komt niet terecht in de KLIKO maar vindt zijn weg naar de sustainable siropen.  Deze worden dan weer gebruikt als smaakmaker in de cocktails. Zo is de cirkel weer rond. En voor wie geen cocktail lust, staan de Bluespoon Barlimonades in de smaken aardbei-dragon, citrus-bergamot en gember-citroengras als frisse dorstlesser aangelengd met water, ook op het menu.

Duurzame cocktails van de Bluespoon Bar:

Bekijk hieronder een aantal van de duurzame cocktails van de Bluespoon Bar:

Je maandelijkse ‘duurzame cocktail’ – gewoon in je inbox

Iedere maand versturen wij de beste Face This magazine artikelen naar een bijzonder publiek van helden en wereldverbeteraars die geinteresseerd zijn in travel, culture, lifestyle en fashion verhalen die de wereld een stukje beter maken. Slim ook, want in elke newsletter verloten we exclusief aan onze leden een mooie, inspirerende giveaway. Eind november geven we een waanzinnig mooi kookboek weg. Dus zorg dat je je voor die tijd hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief! Onderaan dit artikel kun je je inschrijven…

More inspiration for good:


Vond je dit een leuk artikel? Like ons dan op Facebook, abonneer je op onze gratis nieuwsbrief of lees rustig verder. Wellicht dat je onderstaande artikelen ook leuk vindt!

Good Magazine NL

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *