Verscholen in de jungle van Noord-Thailand ligt op de heuvelachtige oevers van een rivier het Chai Lai Orchid, een eco resort nabij Chang Mai. Het complex met karakteristieke eco-bungalows oogt als een paradijselijk vakantieoord. Dat is het ook, maar deze bounty bestemming behelst zoveel meer. Het resort is opgezet met een duidelijke missie: het helpen van kwetsbare vrouwen en meisjes zodat zij niet in de criminele handen vallen van mensenhandelaars.

Roeping

eco-resort-chang-mai-7

De organisatie wil voorkomen dat vrouwen worden uitgebuit als slavin of prostituee. In Thailand lopen vooral minderheden zoals de Karen gevaar te worden verhandeld door smokkelaars. Initiatiefneemster Alexandra Tkawpa Bay begon in 2012 het Chai Lai Orchid om de smokkelaars geen kans te geven. De Amerikaanse is als jong meisje zelf misbruikt en wil sindsdien niets liever dan anderen hiervoor behoeden. Na een bezoek aan Thailand besloot zij zich in dit Aziatische land te vestigen voor haar roeping.

Weerbaar maken

eco-resort-chang-mai-3

Het toevluchtsoord op een uurtje rijden van de stad Chiang Mai biedt vrouwen – veelal vluchtelingen uit buurland Myanmar – een veilig onderkomen en een uitgebreid scholingsaanbod. Het doel is de deelneemsters aan het programma weerbaar te maken zodat zij (en hele dorpen) zich kunnen ontworstelen aan armoede. Vrouwen leren Engels en Thais. Ze krijgen een computer- en fotocursus, kooklessen en bekwamen zich in allerlei vaardigheden voor een baan in de toeristische branche. Zij worden geschoold in vrouwen- en arbeidsrecht. Bovenal leren zij hun dromen na te jagen en economisch onafhankelijk te zijn. De gesterkte vrouwen krijgen een boost in hun zelfvertrouwen. Inmiddels zijn al honderden vrouwen geholpen.

eco-resort-chang-mai-8

Het resort omschrijft het zo op Airbnb, waar de kamers en bungalows onder meer zijn te boeken: ,,With the ability to earn a living, confidence in their new-found skills, knowledge about their rights, women at the Chai Lai Orchid are empowered to escape poverty, live a life of dignity and see a future filled with hope and opportunity.”

Extra inkomsten

eco-resort-chang-mai-2

Al het geld dat in de veilige haven wordt verdiend, gaat naar het goede doel. Vrijwilligers helpen het vakantieoord draaiende te houden. Sinds kort wordt op een nieuwe manier inkomsten gegenereerd: met een winkel in handgemaakte kleurrijke, etnische sieraden en accessoires.

Bij de Chai Lai Orchid kunnen bezoekers diverse uitstapjes boeken zoals jungletochten of een excursie op een bamboevlot op de Mae Wangrivier. Ook ondersteunt de non-profit organisatie de Chai Lai Sisters dat dagtrips organiseert en geheel wordt geleid door vrouwen van de Karen. Zij stellen zelfs hun huis open om te overnachten.

eco-resort-chang-mai-6

Maar de meeste toeristen komen toch vooral voor de olifanten. Zelden maken mensen deze majestueuze dieren van zo dichtbij mee. De mastodonten leven helaas niet in het wild, maar ze worden wel in de watten gelegd in tegenstelling tot zoveel andere plekken in Thailand.

Gasten noemen het resort een ‘magische plek’. Bewust of onbewust maken zij deel uit van de opleiding van de vrouwen, die naar hartelust op hen mogen oefenen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

 

Good Magazine NL

3 Replies to “Eco resort nabij Chang Mai is een Thais vakantieparadijs met een missie”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *