Dit jaar bestaat de Face This foundation 10 jaar. Daarom gaan we dit jaar terug naar de schooltjes waar we de afgelopen jaren mee samengewerkt hebben. Pauly Ossenblok is deze week met camera’s en laptop neergestreken in het prachtige Indonesië en zal de komende weken verslag doen van haar bezoekjes aan deze schooltjes. En om in de stemming te komen, vertelt ze in deze blog over een prachtige Javaanse ecolodge waar ze haar reis aanving.

Op de helling van de Javaanse berg Salak vind je de ecolodge Portibi Farm, ver van de drukke steden Jakarta en Bogor. Het is niet gering wat hier wordt nagestreefd: het herstellen van oude gebruiken bij het verbouwen van voedsel, samen met de lokale bevolking. Portibi Farm biedt ook de mogelijkheid om te overnachten. De Lodges Ekologika geven niet alleen direct toegang tot het leven op Portibi Farm, maar ook tot het nabij gelegen nationale park met stratovulkaan Salak.

ecolodge java portibi farm

Boerderij als ecolodge

Portibi Farm beslaat 14 hectare landbouwgrond en is veel groter dan de meeste boerenbedrijfjes in het dorp aan de voet van de berg. Het zijn geen uitgestrekte velden, dat kan ook niet op een berghelling, maar overal waar iets verbouwd kan worden, wordt ook iets verbouwd. Zoals voor mijn hut, waar een van de lokale boeren bezig is om het onkruid te verwijderen tussen de boontjes, zijn kleinzoon helpt een handje mee. Op Portibi Farm worden vooral groenten verbouwd en kruiden, die meteen door de kok in de keuken van de Lodges Ekologika worden gebruikt. Maar deze worden ook afgenomen door restaurants in Jakarta. De productie is kleinschalig en overal op de berghelling tref je wel iemand aan die bezig is met de bewerking van een of ander gewas.

ecolodge java portibi farm

Alles ecologisch

Materialen gebruikt voor bouw en inrichting van de Lodges Ekologika zijn ecologisch. Voornamelijk hout (gerecycled van bestaande oude gebouwen), bamboe en zeker geen plastic. Zonne-energie is de belangrijkste energiebron en met verlichting en warm water wordt spaarzaam omgegaan. Er worden geen pesticiden gebruikt voor de gewassen. Op basis van kennis van de lokale bevolking wordt een volledig organisch bestrijdingsmiddel geproduceerd en er is afwisseling in de beplanting, zoals het hoort. De aard van de gewassen en de kleinschaligheid brengt ook met zich mee dat er geen zware machinerie hoeft te worden gebruikt voor de bewerking van de grond en gewassen: alles wordt door lokale boeren met de hand gedaan.

Lodges Ekologika

De ecolodge is niet gemakkelijk te bereiken, maar het is de moeite waard om hier een verblijf te boeken. De accommodatie varieert van een hut waar een backpacker gelukkig mee zal zijn tot bungalows waar hele gezinnen in kunnen verblijven. En dat allemaal verspreidt over de dicht begroeide berghelling van Portibi Farm, waar het geluid van vogels en insecten het enige is wat de stilte verbreekt. Maar een andere belangrijke reden, zo niet de belangrijkste, om Lodges Ekologika niet over te slaan bij een rondreis door Indonesië zijn de maaltijden. Alles wat hier wordt geserveerd wordt op de boerderij verbouwd en door de kok omgetoverd tot een heerlijke maaltijd, vooral de lunches zijn gedenkwaardig.

ecolodge java portibi farm

More inspiration for good:


Vond je dit een leuk artikel? Like ons dan op Facebook, abonneer je op onze gratis nieuwsbrief of lees rustig verder. Wellicht dat je onderstaande artikelen ook leuk vindt!

Good Magazine NL

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *