Flores Indonesie is bekend van de komodovaraan. Maar het eiland heeft zoveel meer te bieden. De traditionele dorpen rondom Bajawa bijvoorbeeld. In het kader van ons tienjarig bestaan, bezocht Pauly Ossenblok drie Face This schooltjes. Maar tijdens haar bezoek aan ons project op Flores, nam zij samen met local Moses ook een kijkje bij diverse andere bezienswaardigheden die het Indonesische eiland rijk is.

In de traditionele dorpen rond Bajawa wonen de Ngada’s, nog grotendeels in clans. Moses Jala, contactpersoon voor Face This in Flores, is de perfecte tour guide voor dit gebied. Hij nam als kind al toeristen mee naar de Ngada-dorpen en kan je alles vertellen over de cultuur en de gewoontes van de bewoners. Moses, eigenaar van het Bajawa Roo Hotel & Resto, helpt en adviseert zijn gasten als zij de traditionele dorpen willen bezoeken.

flores indonesie bezienswaardigheden
Foto: een lokale markt nabij Bajawa, Flores, Indonesie.

Ook is hij graag bereid om als gids mee te gaan als dat zo uitkomt: in de weekenden of als hij niet op pad is voor zijn werk. Dit betekent dat je op bijzondere plekken komt. Denk aan traditionele dorpen die niet zijn “platgetreden” door toeristen of op lokale markten, waar je in overvloed blauwe tonijn kunt vinden – en dat voor een spotprijs. Of ikat: traditioneel geweven stoffen – bijvoorbeeld een sarong.

Overweldigende natuur op Flores Indonesie

flores indonesie bezienswaardigheden
Foto: de “Gunung Inerie” is één van de vulkanen op Flores Indonesie.

En dan is daar natuurlijk de overweldigende natuur rondom Bajawa, met als middelpunt de vulkaan: de “Gunung Inerie”. De hellingen van de vulkaan zijn begroeid met regenwoud en er zijn, zoals je kunt verwachten in vulkanisch gebied, hotsprings. Ben je in voor een trekking door het regenwoud of een duik in een van de hotsprings? Moses kan je helpen om dit te realiseren. Hij is met andere woorden de perfecte gastheer voor iedereen die geïnteresseerd is in de bijzondere cultuur van de Ngada en in de overweldigende natuur rond Bajawa op Flores Indonesie.

Een bijzondere weg

Moses, die is geboren in een van de traditionele dorpen rond Bajawa, heeft een bijzondere weg afgelegd. Hij had als kind een droom: hij wilde leraar worden en wel leraar Engels. Maar hoe dit te realiseren, er moest schoolgeld betaald worden en een uniform en boeken aangeschaft. Moses begon op zijn zevende met wat we nu crowdfunding noemen en werd hier een waar expert in. Crowdfunding is wat hem van de basisschool heeft gebracht tot een Master’s titel aan één van de universiteiten in Australië. Dit was een lange weg. Zijn moeder steunde hem, tegen de wil van zijn vader, daar waar het kon. Maar dit was niet genoeg. Hij ging bij de boeren in het dorp langs en bood aan om in zijn vrije tijd op het land te werken in ruil voor betaling van zijn schoolgeld of werkte in de huishouding of als manusje van alles in het gezin van een familielid. Hiervan kon hij zijn middelbare schoolopleiding in Bajawa betalen.

SDK Pusu school flores indonesie
Foto: Moses Jala (rechts) is contactpersoon voor Face This in Flores

Toen de eerste toeristen naar Bajawa kwamen zag Moses zijn kans: hij leerde al doende wat Engelse woorden en nam de toeristen mee naar de traditionele dorpen rond Bajawa. Met financiële steun van één van de toeristen en door allerlei baantjes te nemen kon hij uiteindelijk in Australië zijn Master’s afronden, hij was toen ver in de dertig. Moses besloot om na het behalen van zijn Master’s terug te keren naar Flores. Hij kon nu iets betekenen voor zijn familie en voor de clan en zijn dorp.

Onderwijs Flores Indonesie verbeteren

flores indonesie bezienswaardigheden
Foto: In de traditionele dorpen rond Bajawa wonen de Ngada’s, nog grotendeels in clans.

Maar de belangrijkste bezigheid van Moses, waar zijn hart ligt, is het verbeteren van datgene wat de sleutel is voor de toekomst van Flores: de verbetering van het basisonderwijs in de dorpen. Zo is hij projectleider van een vrijwilligersorganisatie: Flores village partners, die zich toelegt op de verbetering van de leefomstandigheden van de bewoners van de traditionele dorpen in Flores. Ik bezocht samen met hem de school in het dorp waar Moses is geboren, die is gebouwd en wordt gerund door Flores village partners.

Het werk van Moses beperkt zich niet alleen tot het onderwijs, maar strekt zich uit tot de leefomstandigheden van de kinderen: is er voldoende voedsel in het gezin, krijgen de kinderen de kans om onderwijs te volgen of moeten ze thuis werken etc.? Met andere woorden, er wordt alles aan gedaan om kinderen basisonderwijs te laten volgen, zonder de moeilijkheden die Moses moest overwinnen.

Bajawa Roo Hotel

Ook zo geïnspireerd geraakt door Pauly’s verslag van Flores? En wil je net zo’n bijzondere trip gaan ondernemen? Neem dan contact op met het Bajawa Roo hotel.

More inspiration for good:


Vond je dit een leuk artikel? Like ons dan op Facebook, abonneer je op onze gratis nieuwsbrief of lees rustig verder. Wellicht dat je onderstaande artikelen ook leuk vindt!

Hét Indonesische eiland van reisjournalist Corno van den Berg
SDK Pusu: na 6 jaar weer terug bij dit schooltje op Flores Indonesie
Op dit Indonesische schooltje werden 10 jaar geleden de eerste Face This tekeningen gemaakt
Deze ecolodge op Java is de perfecte hideaway op een trip door Java

Good Magazine NL

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *