Indonesisch eten is een belangrijk onderdeel van de Indonesische cultuur. In het Aziatische land kun je aan de hoek van elke straat een diversiteit aan Indonesische gerechten scoren. Maar hoe kun je Indonesisch eten er net zo uit laten zien als fine dining gerechten? De Indonesische chef en food stylist Dade Akbar wist zich daar wel raad mee. Het leverde hem met zijn Instagram –account ‘Warteg Gourmet’ ruim 40.000 volgers op.

Indonesisch eten in nieuw culinair jasje

‘Warteg’ is een afkorting van Warung (eetstalletje) Tegal (een gedeelte van Java waar veel warungs te vinden zijn). Het zijn eigenlijk eetgelegenheden die je kunt vergelijken met een snackbar. Het is goedkoop, de keuze is reuze en je vindt ze in Indonesië op ongeveer elke hoek van de straat. Helaas is de reputatie van deze Warteg’s niet zo best. Het eten wordt bestempeld als ongezond vanwege de hoeveelheden gefrituurde rijst die ermee gepaard gaat en door het warme Indonesische klimaat kan het eten snel bederven. Maar wanneer goed klaargemaakt en direct opgegeten, kan menig streetfood liefhebber zijn vingers erbij aflikken. Daarom vond Akbar dat het tijd was deze voor de Indonesische cultuur toch wel typische Indonesische gerechten, in een ‘culinair’ jasje te steken.

Van streetfood tot haute cuisine

De creaties lijken wel door een sterrenchef gemaakt, terwijl het simpele Indonesische gerechten betreft als Pepesan Ikan (gefrituurde hete makreel), Bia Santen (zeevruchten in kokosmelk), Ikan Bali (gefrituurde vis in rode Boemboesaus), Rendang (in Boemboe en kokosmelk gestoofd rundvlees, Petjil Telor (eieren in pittige saus), Ajam Ketjap (kip in ketjapsaus), Tempeh en Babingka (cake van kokos- en rijstemeel).

Tegen online magazine Quartz zegt Akbar, die alle Indonesische gerechten op Warteg Gourmet zelf bereidt, stileert en fotografeert: “Ik denk dat Indonesische gerechten met traditionele dagelijkse ingrediënten zoals tempeh, djenkol en kroepoek altijd aandacht krijgen. De meeste van mijn volgers geloven waarschijnlijk niet eens dat zelfs deze lokale en goedkope ingrediënten tot iets als haute cuisine kunnen veranderen.”

Indonesisch eten meer waarderen

De wijze waarop er bij de eetkramen op straat wordt gekookt is zó authentiek dat het niet overal te vinden is. Net als de sociale ervaring die toch wel verschilt van een reguliere eetgelegenheid. Akbar hoopt met zijn moderne interpretatie van traditionele Indonesische gerechten de Millennial-generatie aan te spreken zodat dit Indonesische culinaire erfgoed behouden blijft. Want verrassend genoeg geniet de Indonesische keuken internationaal minder bekendheid dan bijvoorbeeld die uit Thailand of Vietnam: “Ik wil dat Indonesisch eten door de Indonesiërs in het algemeen meer gewaardeerd wordt en tegelijkertijd internationaal erkend wordt”, aldus de 34-jarige chef.

De beste streetfood ter wereld winnen?

streetfood coverReisgids Lonely Planet bracht onlangs een unieke reisgids uit waarin zij de beste streetfood ter wereld bundelde. We schreven onlangs een recensie over dit mooie streetfood boek. Ben je lid van onze maandelijkse nieuwsbrief? Dan maak je eind december kans op een gratis exemplaar van deze heerlijke, culinaire reisgids. Wees dus snel en meld je snel aan voor onze nieuwsbrief:

More inspiration for good:

Uit eten: 6 restaurant tips om vluchtelingen beter te leren kennen

Indonesisch eten: streetfood in nieuw culinair jasje eerbetoon aan Indonesische keuken[foto’s]

Duurzame cocktails: in deze Amsterdamse cocktailbars shaken ze slim en smaakvol

Indische recepten: authentiek Indonesisch eten met kookboek Boekoe Kita

 

Good Magazine NL

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *