De Nederlandse Fleur Viguurs was begin augustus in Senggigi, een populaire badplaats op Lombok. Precies toen daar de aardbevingen waren. Ons schooltje Duduk Atas ligt daar ook vlakbij. We spraken haar om een beter beeld te krijgen van de impact van de natuurramp. En ze legt daarin uit waarom ze een bijzonder T-shirt gekocht heeft.

Fleur, vertel eens: waarom wilde je zo graag naar Indonesië?

Fleur: Ik ben al een aantal keer eerder in Indonesië geweest en de behoefte om weer terug te gaan werd sterker en sterker. Samen met een vriendinnetje stapte ik in het vliegtuig om Java, Bali en Gili Trawangan te ontdekken. We besloten om Lombok aan ons lijstje toe te voegen, gewoon omdat het zo lekker makkelijk en snel was om daar vanaf Gili Trawangan naartoe te varen. Daarnaast vlogen we vanaf Lombok terug naar huis, dus genoeg reden om er een nachtje te verblijven.

Gedurende de aardbeving waren jullie op Lombok. Op welk moment wist je dat het foute boel was?

Fleur: Toen we op Bali waren vond er al een lichte aardbeving plaats. We waren ons er dan ook zeker van bewust dat het onrustig was rondom Lombok. Eenmaal aangekomen op Lombok voelden we al snel weer trillingen, maar we bleven positief: het was vast een mini aardbevinkje! Rond een uur of zeven besloten we uit eten te gaan en op dat moment begon het eiland ineens heel hard te schudden. Van de een op de andere seconde trilde alles om ons heen keihard en dit hield echt wel een tijdje aan. Daarnaast hoorden we in onze omgeving afschuwelijke geluiden van o.a. instortende gebouwen.

Wat was jullie eerste reactie na die lange trilling?

Fleur: We hadden gelezen dat het slim was om in de badkamer te gaan staan, dus dat is natuurlijk onze eerste reactie geweest. Vervolgens zijn we onder de deuropening gaan staan om te wachten totdat het voorbij was. Toen we daar stonden konden we elkaar alleen maar heel stevig vasthouden en hopen dat het snel voorbij zou zijn. Pas op het moment dat alles weer rustig was, zagen we de schade en puinhoop om ons heen.

Hoe zijn jullie opgevangen?

FLEUR: Eenmaal aangekomen in de lobby van het hotel, werd ons gevraagd rustig te wachten. Even later kregen we te horen dat er tsunamigevaar aanwezig was, waardoor we werden meegenomen naar een berg. Bovenop die berg hebben we toen de nacht doorgebracht en de volgende morgen mochten we onze spullen ophalen zijn we naar het vliegveld gegaan.

Is het, nu je weer veilig terug bent in Nederland, te beseffen wat jullie hebben meegemaakt?

Fleur: Uiteraard was ik heel blij en ook heel opgelucht toen ik weer met beide benen op de grond stond in Nederland. Ik realiseer mij heel goed dat we heel veel geluk hebben gehad om het feit dat we zó snel naar huis konden vliegen, maar dat er op dat moment natuurlijk ook nog steeds mensen op het eiland zaten tussen al die puin.  

Hoe ben je uiteindelijk in contact gekomen met Face This?

Fleur: Via Amber, een goed vriendinnetje van mij, kwam ik in aanraking met Face This. We besloten allebei een T-shirt te kopen om zo ons steentje bij te dragen. Ik vind het een heel mooi initiatief en een leuke manier om te kunnen helpen. Het T-shirt herinnert mij aan wat we hebben moeten doorstaan op Lombok en tegelijkertijd ook aan het feit dat ik heb meegeholpen aan het verbeteren van de huidige situatie.

Wearing is caring

Wil jij ook, net zoals Fleur, letterlijk bijdragen aan de toekomst van Lombok? Koop dan ook onze special edition Lombok Relief T-shirt. De opbrengst ervan gaat direct naar Lombok. Wil je liever ‘gewoon’ doneren. Dan kan dat natuurlijk ook! Klik snel op één van de buttons hieronder:

Good Magazine NL