Hoewel de mode-industrie bekend staat als een vrij vervuilende industrie en modemerken in het nieuws komen door slechte arbeidsomstandigheden, zijn er gelukkig ook steeds meer modemerken die juist iets goeds doen voor de wereld. Face This zet de leukste voor je op een rij.

Modemerk 1: TOMS

Het bekende schoenenmerk TOMS werd in 2006 opgezet door Blake Mycoskie in Californië en werkt volgens het One For One principe. Voor elk paar schoenen dat jij koopt, schenkt modemerk TOMS een paar schoenen aan kinderen in ontwikkelingslanden.  Hierdoor worden ernstige ziektes voorkomen en kunnen kinderen naar school, want dit mag vaak niet zonder schoenen. Inmiddels doet TOMS ook in tassen en zonnebrillen en schenken ze niet alleen schoenen, maar helpen ze ook het gezichtsvermogen van mensen te verbeteren door het geven van brillen of operaties. Ook helpt het modemerk watersystemen te verbeteren voor veilig drinkwater en zorgen ze dat bevallingen veiliger gebeuren door opleidingen voor vroedvrouwen.

Modemerk 2: Tenfed

De naam zegt het al, want voor elk kledingstuk dat je van het Canadese modemerk Tenfed koopt, worden maar liefst tien maaltijden uitgedeeld aan ondervoede kinderen. Tenfed doet dat samen met hun partner Kids Against Hunger Canada, waarbij een derde van de opbrengst naar kinderen in Canada gaat en de rest naar kinderen in ontwikkelingslanden. Alsof dat nog niet genoeg is, maakt het modemerk de casual collecties ook nog eens van duurzame materialen als biologisch katoen en bamboe.

Modemerk 3: Sevenly

Het Amerikaanse modemerk Sevenly werd in 2001 opgezet. Het lanceert elke week nieuwe campagnes die zeven dagen duren, waarbij je kunst, kleding of accessoires kunt kopen. Hiervan gaat een deel van de opbrengst naar uiteenlopende goede doelen. Ook maken het kledingmerk kledingcollecties die elk aan een ander goed doel gelinkt zijn. Van het milieu, tot vluchtelingen of vrouwenrechten, bij Sevenly kun je meteen zien welk goed doel je met jouw aankoop steunt en dat is lekker shoppen.

Modemerk 4: PCP Clothing

In 2014 ging het op zijn zachts gezegd niet goed in Griekenland en veel mensen verloren hun werk door de economische crisis. Toch was dit het jaar dat de Griekse Pella Christina Papachristou haar modemerk PCP opzette en daarmee werkgelegenheid creëerde voor haar lokale gemeenschap. Nog steeds gebeurt alles rondom PCP in Europa, van het ontwerpen tot de productie en de verpakkingen, en daardoor konden veel mensen weer aan het werk. Nu we het zonder modemerk American Apparel moeten doen, is PCP een fantastisch alternatief. Want hier kun je terecht voor betaalbare glimmende leggings en originele uitgaanskleding.

Modemerk 5: Comunity

Coole sneakers in zwart of beige, waarmee je ook een goed doel steunt dat je zelf kiest, daarvoor moet je bij modemerk Comunity uit L.A. zijn. Comunity heeft als doel om, zoals ook hier de naam al doet vermoeden, mensen weer dichter tot elkaar te laten komen.  De drie oprichters werkten eerder voor grote modemerken als Nike en Vans en hebben hun krachten gebundeld om dit kleine modemerk op te zetten. Hiervan vindt de productie ook in L.A. plaats, waardoor ze werkgelegenheid creëren. Voor elke schoen die Comunity verkoopt gaat tien dollar naar een non-profit organisatie in L.A., waarmee ze ook weer de community steunen.

Modemerk 6: Face This T-shirts

Modemerken voor een betere wereld

Last but not least willen we je ons eigen initiatief niet onthouden. Want ook wij beogen met een creatief modemerk een positieve stempel op een klein deel van de wereld te drukken. Voor wie niet weet wat we doen: wij ontwerpen T-shirts door gerenommeerde ontwerpers van over de hele wereld samen te laten werken met Indonesische basisschoolleerlingen. De kids maken tijdens een tekenles op hun schooltje een tekening en de designers gebruiken die tekeningen om er het uiteindelijke T-shirt ontwerp van te maken. De opbrengst van de shirts komt ten goede aan het schooltje.

Good Magazine NL