Een van de kunstenaars die een Face This T-shirt voor onze nieuwste jubileumcollectie heeft gemaakt, is kunstenaar Ricardo Cavolo. Je bent zijn werk wellicht eerder tegengekomen op bekende urban lifestyle-platforms als Hypebeast of Complex. Cavolo telt ook behoorlijk wat samenwerkingen op zijn CV: bekende modehuizen Gucci en Alexander McQueen maar ook hiphop artiest Macklemore. We zijn bijzonder trots op onze samenwerking met Ricardo Cavolo. Modejournalist Karine Bloem sprak hem erover. Lees je mee?

Wat kunstenaar Ricardo Cavolo het meest aan het hart ligt, is het creëren van zinvolle kunst: “Ik interesseer me voor minderheden, buitenstaanders, juist de mensen die binnen onze samenleving als ‘bijzonder’ of ‘anders’ worden beschouwd. Nu gebruik ik mijn kunst om ze een stem te geven en ze te laten zien met al hun schoonheid en kracht.”

Wat betekent kunst voor jou?

Kunst is mijn leven, mijn passie. Het vuur dat ik vanbinnen voel, is er alleen om kunst te maken. Het is moeilijk uit te leggen…kunst is mijn zuurstof. Het is een deel van mijn leven, ziel en lichaam.

Wilde je altijd al kunstenaar worden?

Ja, mijn vader was ook een kunstenaar. Ik ben geboren in zijn atelier, dus sinds mijn allereerste dag op deze aarde was mijn pad al duidelijk uitgestippeld.

Wat was het eerste kunstwerk dat je inspireerde om kunstenaar te worden?

Ik herinner mij de stripboeken van mijn vader en ik geloofde dat de visuele taal op basis van tekeningen de beste was. Ik was geobsedeerd door de Conan-stripboeken, dus dat was mijn eerste bron van inspiratie.

Herinner je je eerste tekening? Wat verbeeldde het?

Natuurlijk niet, haha! We beginnen allemaal op jonge leeftijd vanuit intuïtie te tekenen, dus het is onmogelijk om de allereerste te onthouden. Ik weet wel dat toen ik al elke dag bewust aan het tekenen was, mijn kunst vooral verschillende personages voorstelde die geïnspireerd waren op Lord of the Rings, Conan The Barbarian, Dragon Lance … dus voornamelijk Fantasy-verhalen.

Foto: Detail van het T-shirt artwork dat Ricardo Cavolo voor Face This maakte.

Hoe belangrijk is het voor jou om jezelf uit te drukken door middel van kunst? (Toen je een kind was en in het heden)

Als kind was ik nog niet zozeer bezig met mezelf uit te drukken. Ik gebruikte kunst om alle geweldige verhalen te ontwikkelen die ik in gedachten had. Nu is het natuurlijk anders. Ik interesseer me voor minderheden, buitenstaanders, juist de mensen die binnen onze samenleving als ‘bijzonder’ of ‘anders’ worden beschouwd in. Nu gebruik ik mijn kunst om ze een stem te geven en ze te laten zien in al hun schoonheid en kracht.

Je bent autodidact. Hoe ben je het vak ingerold?

Zoals ik eerder benoemde was mijn vader een tijdje kunstenaar, dus hij was mijn leraar. Dat hielp, maar ook om sterk en geduldig te blijven totdat ik mijn plek in de kunstscene had verworven.

Hoe zou je je werk omschrijven? Wat definieert de Ricardo Cavolo-stijl?

Ik denk dat het een mix is ​​van mijn liefde voor de Middeleeuwse kunst; het gebruik van symboliek, het verwerken van complexe en volwassen onderwerpen en dat allemaal vastgelegd met een levendig, krachtig kleurenpalet.

Wat is je grootste bron van inspiratie?

Ik bewonder vooral de Middeleeuwse kunst. Ik houd van die eeuwige beelden vol symbolen en verborgen boodschappen. Outsider-kunst en tribale kunst zijn ook een enorme bron van inspiratie voor mij.

Je werkt samen met grote namen in de modewereld, zoals Gucci, Alexander McQueen … waarom heb je een Face This T-shirt ontworpen?

Onlangs heb ik de juiste weg gevonden om mijn artistieke activiteit in te zetten en boodschappen te verspreiden die mij bezighouden, waaronder mijn interesse in sociaal-politieke situaties. Dus dit project past perfect bij mijn huidige manier van werken. Ik ben altijd vereerd wanneer mijn kunst voor dit soort projecten blijkt te werken. Dit zijn de projecten waardoor ik me heel gelukkig en dankbaar voel dit werk te mogen doen.

Foto: Nog een detail van het T-shirt artwork dat Ricardo Cavolo voor Face This maakte.

Hoe anders was dit project – met de tekening van een Indonesisch kind als uitgangspunt – van andere projecten en samenwerkingen? Had het een andere aanpak/werkwijze nodig dan normaal?

Het is de eerste keer dat ik zoiets doe, maar het was leuk en interessant. Ik ben echt gefascineerd door die naïeve manier van tekenen van kinderen. Alle kunstenaars proberen op een bepaald moment altijd weer terug te grijpen naar die manier van werken, dus het is juist een droom om met een kind samen te kunnen werken. Ik begreep de sfeer van de tekening van het kind, en de info die Face This me gaf was goed genoeg om iets betekenisvols te bouwen, zonder het oorspronkelijke idee en de boodschap van het kind uit het oog te verliezen.

De tekening die je kreeg als uitgangspunt voor het Face This T-shirt ontwerp is ‘Engki’: een boze, humeurige jongen, maar met een goed hart. Wat is jouw toevoeging aan zijn verhaal?

Ik wilde alleen maar de nadruk leggen op de primaire betekenis en het verhaal. Wanneer er een goed verhaal is, draait het allemaal maar om het onderstrepen van dit verhaal en het een podium te geven om te schitteren en op laten bloeien.

Zijn er andere manieren waarbij je jouw kunst gebruikt (of in de toekomst hoopt te gebruiken) om een ​​verschil te maken in de wereld?

Ik ben er vrij zeker van dat ik meer manieren zal vinden om dit te doen. ‘Het verschil maken’ is echter het hoofddoel van mijn activiteit, dus ik zal altijd verschillende manieren en kanalen vinden om de boodschap te verspreiden.

Heb je projecten in het verschiet waar je enthousiast over bent en die je met ons wilt delen?

Ik sta op het punt om mijn nieuwe tentoonstelling in Montréal te openen. Het is een verzameling handgeschilderde vlaggen. Maar deze vlaggen vertegenwoordigen, in tegenstelling tot landen of grenzen, concepten en ideeën om een ​​revolutie in gang te zetten die onze huidige wereld kan veranderen. Ik ben erg blij met deze aanstaande tentoonstelling 🙂

 

Het T-shirt artwork van Ricardo Cavolo is verkrijgbaar voor iedereen:

ricardo-cavolo-x-face-this-men
ricardo-cavolo-x-face-this-women
ricardo-cavolo-x-face-this-boys
ricardo-cavolo-x-face-this-girls

Good Magazine NL

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *