Op The Organic Farm Bali doe je alles met middelen uit natuur. Een verbluffende plek met zicht op de Mount Adeng waar je goed doet tussen de rijstvelden. Samen met de locals. En de Nederlandse Marjan van Ravenzwaaij die haar Bali-droom volgde.

Klinkt als een droom. Vertrekken uit Amsterdam. Leren surfen op Bali. Een strandhuis bouwen. Verliefd worden. En een plek vinden waar je nooit meer weg wilt: The Organic Farm in Munduk Lumbang. De Nederlandse Marjan van Ravenzwaaij deed en overkwam het. Samen met haar nu Balinese ex-man Wayan en de locals uit het dorp runt ze sinds twaalf jaar The Organic Farm bestaande uit een school, moestuinen, een B&B en een café.

Alles met en uit de natuur

rijsvelden organic farmOp The Organic Farm doe je alles met de middelen die de natuur en de lokale bevolking je geven. Je drinkt water direct van de bron, krijgt verse koffie met bonen van de lokale fabriek en kiest je eigen organic groente en fruit van het land. “Het milieu in Indonesië blijft in balans en duurzaam als we ons houden aan de traditionele, organic manier van werken en oogsten. En door een eerlijke prijs te betalen aan de boeren. Van hen hebben we geleerd dat organic verbouwen niets te maken heeft met regels en wetten. Vertrouwen op de natuur en het respecteren van het leven op onze planeet, daar draait het om”, vertelt Marjan.
Ze vervolgt: “Met onze Farm, eigenlijk een soort school, leren we lokale boeren ‘westerse’ bio-producten verbouwen. Denk aan basilicum, koriander, rucola, sla en rabarber. Met de ‘nieuwe’ producten groeit hun aanbod, inkomen en netwerk; ze kunnen leveren aan hotels, villa’s en restaurants op Bali.”

Sportveld school opgeknapt en computerlessen

De gasten van The Organic Farm zijn toeristen, vaak uit Nederland. Maar ook Nederlandse studenten. Zoals Arend Bijleveld, Sanne van Rongen en Sterre van Strien. Zij kwamen op Bali terecht via Youth4Youth, een goed doel dat projecten voor jongeren in armere landen organiseert vanuit de Voorburgse hockeyclub VMHC Cartouche. Arend: “Twee weken lang was de Farm ons thuis én werkplek. Van het aanleggen van een sportveld voor de school tot het organiseren van een middag met Oudhollandse spelletjes, we hebben van alles gedaan.
Het sportveld van de school was eigenlijk een kapot getrapt, oneven grasveldje naast een steile helling bij de rivier. Wij hebben goals laten maken bij de plaatselijke smid en spelmateriaal zoals voetballen voor de school gekocht.”

Laptops en in het moment leven

rijsvelden organic farmDaarnaast namen de vier studenten laptops mee voor computerlessen, gekocht van ingezameld geld. “Om deze te kunnen blijven gebruiken, kregen alle lokalen stopcontacten. De computerlessen waren belangrijk omdat ze daarmee moeten leren werken en later mee kunnen komen in de maatschappij als ze het dorp verlaten. Die lessen zijn ook goed voor het leren van het Engels. Een docent hebben we ingehuurd om het komende jaar computerles te geven”, licht Arend toe.

In welk opzicht is Bali anders dan Nederland? “Bali is veel relaxter. Als je iets de ene dag niet doet is het ook niet erg als je het de andere dag ook niet doet. Elke maaltijd is warm. Je eet vaak rijst. En overal rijden scooters en is het verkeer hartstikke chaotisch, maar daar wen je aan. Er gebeuren ook bijna nooit ongelukken. Maar het meest opvallende was toch wel dat wij aankwamen met een planning van wat we allemaal wilden doen en dat die meteen al de eerste dag weggegooid kon worden. Op Bali moet je in het moment leven. Plannen lukt slecht. Dit is heel relaxt, maar vervelend als je iets gedaan wilt krijgen. “

Reistips Bali

De Youth4Youth-studenten verkenden uiteraard ook het eiland. “Als tip zou ik Bali-reizigers willen meegeven: neem vooral een kijkje buiten de toeristische gebieden, in de kleinere dorpen. En bezoek Nusa Lembongan, een soort droomeiland met helderblauwe zee en spierwitte stranden. Ook Seseh, een nog niet ontdekte surf hotspot is een aanrader”, aldus Arend.  

Rijstvelden van Jatiluwih Bali

rijsvelden organic farmEen andere ‘travel-tip’ zijn de wereldberoemde, 600 hectare grote UNESCO-rijstvelden van Jatiluwih, niet ver van The Organic Farm en op zo’n 50 km afstand van Denpasar. De super fotogenieke en onwerkelijk groene rijstterrassen die zich uitstrekken over de heuvels bij de Mount Batur en Mount Adeng zorgen voor een dramatisch ogend landschap. Het dorp ligt op zo’n 850 meter hoogte en trakteert op een fraai uitzicht over het eiland (bij mooi weer). Bijzonder is dat de rijstvelden worden onderhouden middels een traditioneel, ‘community-based’ irrigatiesysteem ontstaan in de 9e eeuw , genaamd ‘subak’. Je kunt door de rijstvelden wandelen over gemarkeerde paden. Er is een korte route van 45 minuten, maar 4 uur lang natuurvorsen in het groen kan ook, met tussendoor stops bij de eethuisjes die er staan. Combineer natuur met een bezoek aan de Petali Temple waar locals de Den Hyang Widhi Wasa, de God van de Landbouw, aanbidden.

Rice Field Tours Organic Farm

Marjan zelf werkt samen met de rijstvelden iets dichterbij het dorp. “Vanuit de Farm organiseren we Rice Field Tours. Een hele dag vanaf 10.00 tot 16.00 uur met bijzondere ontmoetingen en een blik op het Balinese dorpsleven. We bezoeken  eerst Munduk Lumbang, een traditioneel Balinees dorp en ontmoeten de boeren die er wonen. Daarna kun je je vergapen aan het natuurschoon van de rijstvelden. Afhankelijk van het rijstoogst seizoen is het vaak mogelijk om de boeren een handje te helpen. Dan merk je meestal dat rijst verbouwen en oogsten niet heel eenvoudig is. Na het harde werken wacht een bad in de rivier en de idyllische warmwaterbronnen van Angseri. Natuurlijk krijg je tussendoor een organic lunch met vers geplukte ingrediënten uit de Farm-tuin.”

More inspiration for good:

Lombok Indonesie: met deze local leer je het echte Lombok kennen
Hét Indonesische eiland van de reisbloggers van Reisjunk
Kampung Pelangi: verf als wapen tegen armoede

Good Magazine NL