Dit jaar bestaat Face This 10 jaar. In het kader van dit jubileum reist Pauly Ossenblok langs de Indonesische schooltjes waar we door de jaren heen mee samen hebben gewerkt. Na de Ar’rum school op West-Java en Duduk Atas op Lombok, sluit ze haar reis af op Flores. Net zoals tijdens ons allereerste bezoek aan SDK Pusu, kreeg ook Pauly dit keer een warm onthaal. Hieronder lees je haar verslag van deze bijzondere dag.

Basisonderwijs voor kinderen in de traditionele dorpen rond Bajawa

SDK Pusu school flores indonesie
Foto: Een traditionele dans tijdens ons allereerste bezoek aan SDK Pusu in 2010.

Het is nu bijna zes jaar geleden dat de basisschool in Pusu helemaal werd opgeknapt. Moses Jala is de contactpersoon en hij was het die samen met het Face This team de kinderen van de SDK Pusu basisschool motiveerde om de prachtige tekeningen te maken die werden afgedrukt op T-shirts, waarmee meer dan € 20.000 werd opgehaald. Hij was het ook die de grondige opknapbeurt van de SDK Pusu school, een op dat moment totaal verwaarloosde school, begeleidde en nu mij begeleidt bij mijn bezoek aan de school.

SDK Pusu school flores indonesie
Foto: Moses (rechts) in gesprek met het hoofd van de school pak (meneer) Barnabass

Wat een geweldige ervaring!

Het was feest, het hele dorp was aanwezig om de komst van de gasten van Face This te vieren. Eerst was er de ontvangst die overweldigend was. Daarna het dorpsoverleg, nog meer muziek en dans en dan natuurlijk de maaltijd. Wat een geweldige ervaring, onbeschrijfelijk, maar gelukkig is verdere uitleg niet nodig: in onderstaande 360 graden video kun je zelf ervaren hoe we met traditionele dans en zang onthaald werden:

Het dorpsoverleg

Er werd een vergadering belegd waar alle dorpelingen aan deelnamen. Pak Barnabass en de gasten van Face This zaten achter de tafel en stelden zich voor aan het publiek. Uit de woorden van pak Barnabass, die als eerste sprak, bleek hoe belangrijk het voor het dorp is geweest dat Face This een vrijwel compleet nieuwe school kon financieren. Natuurlijk zijn er wensen, nu bijna zes jaar later is de school toe aan een opknapbeurt. Ook stelt de tijd nieuwe eisen aan het onderwijs en daarmee aan de leerkrachten. Ondersteuning daarvoor zou welkom zijn, máár zoals pak Barnabass zei, we zijn blij en vereerd dat Face This nu te gast is en we moeten afwachten of ze opnieuw zoveel voor ons kunnen doen, zoals in 2012. Waarmee het tijd was voor de lunch, voor iedereen: de gasten en dorpelingen, inclusief alle kinderen, en ook de honden pikten een graantje mee.

Een volledig beeld van het bezoek, kun je in onderstaande video bekijken. Van de moeilijke en nu in de regentijd soms zelfs gevaarlijke tocht naar de school, van de ontvangst met muziek- en dansuitvoeringen van de kinderen, van het dorpsoverleg en afsluitend van de lunch. De video werd gemaakt door Peter Sanders, onderwijsconsulent van Flores village partners.

More inspiration for good:


Vond je dit een leuk artikel? Like ons dan op Facebook, abonneer je op onze gratis nieuwsbrief of lees rustig verder. Wellicht dat je onderstaande artikelen ook leuk vindt!

Op dit Indonesische schooltje werden 10 jaar geleden de eerste Face This tekeningen gemaakt
Hoe deze Javaanse school jongeren een betere toekomst geeft
Deze ecolodge op Java is de perfecte hideaway op een trip door Java

Good Magazine NL

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *