Waar in de meeste westerse landen skateboarden en naar school gaan haast het tegenovergestelde van elkaar zijn, weet de Berlijnse non-proift Skateistan Afghaanse kinderen, vooral meisjes, van onderwijs te voorzien. Naast Afghanistan is Skateistan ook in landen als Cambodia en Zuid Afrika actief. In dit artikel doen we een deep dive in dit mooie initiatief.

Toen Oliver Percovich in 2007 moeilijk een baan kon vinden, besloot hij te gaan reizen. In Kabul trok hij met zijn skateboard door de straten van de Afghaanse stad. Hiermee trok hij de aandacht van zowel jongens als meisjes. Vele gesprekken met de lokale bevolking volgden en daarmee ook het besef dat er zowel op nationaal als internationaal niveau weinig naar hen omgekeken werd.

Skateistan Educators

Dat inspireerde Percovich om Skateistan op te richten. Met deze NGO gaan skateboarders met groepjes jongens en meisjes de steden van Kabul, maar inmiddels ook Phnom Penh en Johannesburg, in om er een uurtje te leren skateboarden. Daarna volgt een uur onderwijs van zogenaamde Skateistan Educators, waarin vakken als mensenrechten, voeding en kunst onderwezen worden. Dit geeft de jongeren de tools om zichzelf te uiten, kritisch na te denken en zelfvertrouwen te kweken.  

Meisjes en skateboarden

In Afghanistan mogen meisjes vaak niet aan door mannen gedomineerde sporten mee doen. Denk hierbij aan voetbal en fietsen. Omdat skateboarden in Afghanistan vrij onbekend was, werd de deelname eraan niet als een probleem gezien. Dit bood een uitvlucht voor de vele Afghaanse meisjes en zo ontstond er een tweede huis voor velen van hen. Wat Percovich gedaan heeft, is echt heel bijzonder. Want naast het onderwijs dat al deze kinderen nu krijgen, is skateboarden nu de populairste meisjes sport, vertelt de Skateistan oprichter in een TedX Talk in Sydney.  

Skateistan en bekende skateboarders

Sinds haar oprichting in 2007 is Skateistan actief in drie landen: Afghanistan, Zuid Afrika en Cambodia. De prachtige manier waarop de NGO te werk gaat, is andere bekende skaters niet onopgemerkt voorbij gegaan. Bekende skateboarders als Tony Hawk, Mimi Knoop en Paul Rodriguez zijn allemaal supporter van de foundation op wieltjes. Net als zij, kan ook jij Citizen van Skateistan worden. Je betaalt dan een bepaald bedrag per maand waarmee je Skateistan in staat stelt te doen wat ze moeten doen: kinderen onderwijs geven.

Bekijk hieronder hoe enthousiast onder andere Tony Hawk over Skateistan vertelt:

Foto’s: Skateistan en Noah Abrams

Good Magazine NL

One Reply to “Skateistan: hoe Afghaanse chicks leren skateboarden én onderwijs krijgen”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *