Streetfood eten is een totaal andere ervaring dan eten in een restaurant. Zeker in landen als Indonesië, Mexico en Vietnam waar eten aan de straat al eeuwen een gewoonte is. Lonely Planet selecteerde de beste street food recepten ter wereld.

Al decennia lang zit in vrijwel elke backpack een verfrommelde Lonely Planet gepropt. Het is de gids voor iedere backpacker die wil weten waar zich de mooiste en meest interessante plekken van een land bevinden. Ook de beste eetgelegenheden worden hierin besproken.

Streetfood recepten van over de hele wereld

En dat bracht hen waarschijnlijk op het briljante idee om de beste streetfood recepten te gaan bundelen. ‘Beste streetfood ter wereld’ is een overzichtelijke bundel dat opgedeeld is in twee delen: hartig en zoetig. In totaal bevat het boek 100 streetfood gerechten van over de hele wereld. En ieder gerecht is van een heerlijk recept voorzien. Zo hoef je niet al die verschillende landen te bezoeken, maar kun je die gerechten gewoon in je eigen keuken klaarmaken.

Streetfood video’s

Het getoeter, de benzine walmen en het geroezemoes van de voorbijgangers: streetfood eten is een hele beleving. Uit het boek ‘De Beste Streetfood Ter Wereld’ selecteerden we een aantal bijzondere gerechten. En middels video’s die in de drukke straten van de desbetreffende landen zijn opgenomen, nemen we je mee naar een aantal unieke streetfood ervaringen. Eet smakelijk!

Otak, bakso en martabak: streetfood uit Indonesie

In Indonesië is eten aan de straat de normaalste zaak van de wereld. Populaire gerechten zijn otak-otak, bakso en martabak. Hieronder vind je een aantal video’s waarin je kunt zien hoe die gerechten, gewoon langs de kant van de weg, bereid en vooral verorberd worden.

Lonely Planet over otak-otak: Een vis-ei-uienkoekje dat in zijn eigen natuurlijke (en afbreekbare) verpakking wordt overhandigd? Deze Zuidoost-Aziatische lekkernij verdient wat smaak, gemak en duurzaamheid betreft de eerste prijs.’ Bekijk hieronder hoe otak-otak gemaakt wordt:

Lonely Planet over bakso: “Vergeet even al die pittige gekruide gerechten en geniet van het eenvoudigste, maar populairste streetfood van Indonesie.” Bekijk hieronder hoe dit gerecht bereid wordt:

Lonely Planet over martabak: ‘Dit gevouwen kokos-gistpannenkoekje is populair in zowel het Midden-Oosten als Zuidoost-Azië. Echter in Indonesië bereikten de beboterde, met chocolade en kaas gevulde martabak manis de culinaire top.’ Bekijk hieronder een video waarin dit streetfood gerecht bereid wordt:

Spring rolls: streetfood uit China

Spring rolls of loempia’s: wie kent ze niet? De roots van deze snack, die inmiddels over de hele wereld gemaakt wordt, liggen in China. Bekijk hieronder hoe ze in de Chinese stad Chengdu loempia’s maken:

Lonely Planet over spring rolls: ‘In de straatstalletjes liggen de nog zachte en bleke loempia’s in keurige rijtjes klaar bij de borrelende kookpot. En als het goed is, worden ze vlak voor je neus klaargemaakt.’

 

Pho: streetfood uit Vietnam  

In Nederland moeten we er niet aan denken, maar in Vietnam ontbijten ze met een soepje. Pho is een ontbijtsoep waar je velen in Vietnam, letterlijk voor wakker kunt maken. Bekijk hieronder een video waarin dit heerlijke gerecht klaar gemaakt wordt:

Lonely Planet over pho: ‘Met deze geurige, pittige Vietnamese ontbijtsoep is het goed wakker worden.’

Blini: streetfood uit Rusland

Russisch eten is in Nederland niet zo bekend. Maar als we naar onderstaande video kijken, moeten we toch maar eens een kijkje in Moskou gaan nemen. Bekijk in onderstaande video hoe ze in Moskou een blini maken: 

Lonely Planet over blini: ‘Met een blini belandt je in één klap in midden in het Russische straatleven’.

Takoyaki: streetfood uit Japan

In Japan is koken tot een kunst verheven. We kennen allemaal de heerlijke sushi varianten die ook binnen onze Nederlandse eetcultuur inmiddels aardig ingeburgerd zijn. Takoyaki is dat ietsjes minder, maar dat het een heerlijk streetfood gerecht is, moge duidelijk zijn. Bekijk onderstaande video maar eens, waarin je kunt zien hoe in de straten van Osaka takoyaki gemaakt wordt:

Lonely Planet over takoyaki: ‘Takoyaki zijn warme krokante inktvisbolletjes die je bij straatstalletjes kunt kopen. Ze worden geserveerd met een saus, mayonaise en bonitovlokken of voorzichtig in een scherpe ponzu-saus gedoopt.’

Jalebi: streetfood uit India

Het boek ‘De Beste Streetfood Ter Wereld’ bestaat uit twee delen: hartig en zoet. In het zoete gedeelte, komen we het Indiase gerecht ‘jalebi’ tegen. En God, wat moet dát een heerlijk gerecht zijn. Bekijk hieronder hoe ze deze streetfood lekkernij klaarmaken:

Lonely Planet over jalebi: ‘De goddelijke jalebis zijn door uiterlijk en textuur – uit de krokante, kronkelige rondjes komt een dikke siroop tevoorschijn – en door hun zoete weldaad een van de populairste traktaties.’

Falafel: streetfood uit Israel

Ook falafel is een streetfood gerecht dat hier in Nederland veelvuldig gegeten wordt. In menig straatbeeld kan een falafel tent niet ontbreken. In onderstaande video zie je hoe in het Israelische Haifa dit gerecht klaargemaakt wordt:

Lonely Planet over falafel: ‘Falafel is fastfood zonder gedoe. De kikkererwtenballetjes zijn eenvoudig en betaalbaar; ze vullen al eeuwenlang de magen in het Midden-Oosten, en inmiddels over de hele wereld.’

Churros: streetfood uit Spanje

Churros is in veel mediterrane landen verkrijgbaar. Maar in Spanje liggen de roots van dit gerecht. In Madrid maken ze heerlijke churros. Hoe? Dat zie je in onderstaande video:

Lonely Planet over churros: ‘Stel dat je elke ochtend zoete, in warme chocolade gefrituurde broodstaafjes als ontbijt eet. Zou dat het opstaan niet een stuk gemakkelijker maken?’

Taco: streetfood uit Mexico

Over taco’s hoeven we je weinig te vertellen. Dit overheerlijke recept is overal ter wereld te krijgen, maar haar roots liggen in Mexico. De makers van onderstaande video gingen op zoek naar de beste taco’s van Mexico City. Bekijk de video hieronder:

Lonely Planet over taco’s: ‘Als mais het hart is van de Mexicaanse keuken, dan is de overal verkrijgbare taco met zijn gevarieerde vulling van lekkere ingrediënten, de ziel.’

Arepas: streetfood uit Venezuela

Mais is een veel terugkomend ingrediënt in de Zuid- en Midden Amerikaanse keuken. En Venezuela is daar geen uitzondering in. Eén van de bekendste gerechten uit Venezuela is de arepa. In de onderstaande video laat de 24 jarige Venezolaan Carlos Gonzalez zien hoe hij in zijn streetfood stand arepa maakt:

Lonely Planet over arepas: ‘Deze maisbroodjes horen bij Venezuela zoals taco’s bij Mexico en hamburgers bij de Verenigde Staten horen. Ze worden gegeten met een verscheidenheid aan hartige vullingen.’

Win ‘De Beste Streetfood Ter Wereld’

streetfood cover

Al trek gekregen? Uitgeverij Kosmos bracht onlangs ‘De Beste Streetfood Ter Wereld’ uit, met daarin alle hierboven staande + 89 andere recepten. Een aanrader!

 

More inspiration for good:


Vond je dit een leuk artikel? Like ons dan op Facebook, abonneer je op onze gratis nieuwsbrief of lees rustig verder. Wellicht dat je onderstaande artikelen ook leuk vindt!

Uit eten: 6 restaurant tips om vluchtelingen beter te leren kennen
Indonesisch eten: streetfood in nieuw culinair jasje eerbetoon aan Indonesische keuken[foto’s]
Duurzame cocktails: in deze Amsterdamse cocktailbars shaken ze slim en smaakvol
Indische recepten: authentiek Indonesisch eten met kookboek Boekoe Kita

Good Magazine NL