Anna Bulbrook (o.a. Edward Sharpe and the Magnetic Zeros) besloot haar eigen 100% female fronted vrouwenfestival op te zetten waarbij ze andere vrouwen wil inspireren met gitaren. Want dat doe je als je als vrouw al tien jaar in de schijnwerpers staat met meerdere indie bands maar nog steeds backstage gevraagd wordt of je wel bij de band hoort of gewoon een vriendinnetje bent.

Photos by: Juan Azulay and Cara Robbins

One of the guys

vrouwenfestival girlschool anna bullbrook

Vrouwen aan de top in de muziekindustrie blijven zeldzaam. Natuurlijk zijn er de grote popsterren zoals Beyonce, Taylor Swift en Katy Perry, maar Pitchfork liet zien dat er bij de grote Amerikaanse hiphoplabels maar 36% van de artiesten vrouw is. Ook bij indiebands is het percentage veel lager, Bulbrook in Dazed Digital: “Ik was altijd one of the guys, maar op een gegeven moment viel het me op hoe weinig andere vrouwelijke artiesten ik op festivals of onderweg zag. Toen dacht ik: dit hadden we toch al opgelost in de jaren 90? Dus toen ik wat meer tijd kreeg, ben ik gelijk aan de slag gegaan om een platform te maken voor vrouwelijke artiesten die wat mij betreft zo de grotere stadions in kunnen.” Tijd voor verandering dus. In de vorm van een vrouwenfestival.

GirlSchool: driedaags vrouwenfestival

vrouwenfestival-girlschool-4

GirlSchool begon als terugkerende muziekavond en kreeg al gauw een naam voor zichzelf in Los Angeles. Inmiddels organiseren ze jaarlijks een driedaags vrouwenfestival waarbij vrouwelijke artiesten voorop staan. Het festival wordt door vrouwen georganiseerd, de bands worden door vrouwen geleid en er zijn ’s middags conferenties met sprekers, workshops en panels over vrouw- en muziekgerelateerde zaken. Girls girls girls dus!

Geslaagd

vrouwenfestival-girlschool-3

Een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen die vrouw-positief zijn, zoals Rock ’n’ Roll Camp for Girls waarbij jonge meiden leren rocken als de beste. Organisator Bulbrook tegen Dazed Digital: “Er zijn geen regels over hoe je een vrouwelijke artiest in de muziekwereld moet zijn, er is geen één manier. Dit is de meest waardevolle les die ik heb geleerd en soms nog steeds leer. Als we met GirlSchool jonge meiden weten te inspireren om meer zeker van zichzelf te zijn, wat dat dan ook betekent, dan zijn we al geslaagd.”

Vrouwenfestival als vitamine gummy

vrouwenfestival-girlschool- anna bullbrook

Natuurlijk is iedereen welkom als bezoeker op het festival. Anna zei tegen Take Part: “Ik wil graag dat de fans naar huis gaan met het idee dat de muziek geweldig was en dat het toevallig door een stel vrouwen gemaakt is. Ik noem dit de vitamine gummy (snoepjes met vitamines erin, -red.) benadering van feminisme: je maakt iets dat er fantastisch uitziet en dat lekker smaakt, en het is daarnaast ook nog eens heel gezond voor je.”

GirlSchool 2017

Begin dit jaar vond GirlSchool 2017 plaats. Bekijk hieronder een kleine sfeerimpressie van dit unieke vrouwenfestival:

More inspiration for good:

Good Magazine NL