Kampung Pelangi: verf als wapen tegen armoede

Kampung Pelangi is een klein Indonesisch dorpje dat in korte tijd wereldwijd ‘viral’ ging. Een kleurrijke transformatie heeft de sloppenwijk omgetoverd tot een magneet voor Instagrammers. De bewoners verwelkomen de fotograferende toeristen met open armen, omdat de toestroom hen kansen biedt. Het arme Kampung Pelangi profiteert van de dagjesmensen.

Kampung Pelangi

Het begon allemaal met een hersenspinsel van schoolhoofd Slamet Widodo. Hij wilde zijn grauwe dorp opfleuren om bezoekers te trekken. Hij wist bij de overheid een investering van ruim 20.000 euro los te peuteren en mobiliseerde de dorpelingen. Iedereen verfde mee. Het werd een sociaal gebeuren. Het resultaat is verbluffend. 223 huizen, banken, bruggen en straten: alles kreeg een veelkleurige opknapbeurt. Met als eindresultaat: Kampung Pelangi.

kampung-pelangi-2

Regenboogdorp

Sommige muren zijn ware kunstwerken. Als bezoeker wandel je langs psychedelische motieven, vleugels, haaien, paraplu’s, fantasiedieren. Je kunt het zo gek niet bedenken. En elk huis is voorzien van ten minste drie kleuren, het liefst gestreept. Niet voor niets heet Kampung Pelangi nu  in de volksmond ‘regenboogdorp’. (In een vorig leven, voordat de plaats een hotspot werd, was de officiële naam Kampung Wonosari.)

kampung-pelangi-1

Reis je gek

Widodo’s plan blijkt goed uit te pakken. Mensen blijven komen. De dorpelingen verdienen na de vrolijke metamorfose aan de verkoop van eten en souvenirs. De reisvloggers van Reis je gek bezochten in juli Kampung Pelangi ook. In een drie maanden durende reis door Azië, trokken zij 30 dagen lang door Indonesië. Op het web zagen zij de foto’s van Kampung Pelangi voorbij komen. En dus besloot het stel er ook heen te gaan. ‘We zien heel veel mooie dingen tijdens onze wereldreis, maar de Kampung Pelangi is wel heel apart,’ aldus Ilisio Gomes, de mannelijke helft van Reis je gek. ‘Het is echt fantastisch om het te zien. Wij werden er heel vrolijk van om daar rond te mogen lopen. De relaxte sfeer die er rond hangt, geeft een goed gevoel. Ook is het mooi om te zien dat de mensen in het dorpje er ook echt leven.’ Bekijk hieronder het filmpje dat de reisvloggers er maakten:

Jodipan

Wereldreizigers en fervent Instagrammers Hylke en Linda alias Travelloose uit Rotterdam waren op Java in een soortgelijk dorp. ,,Aan het einde van een lange en vermoeiende reis met de nachttrein vanuit Jogjakarta is het kleurrijke Jodipan het eerste dat wij zien als we ’s ochtends Malang binnen boemelen. Wow!”, zegt Linda vanaf Bali. Hoewel zij op hun reis talrijke bijzondere plekken hebben bezocht, maakt dit dorp – eveneens een voormalige vervallen sloppenwijk – veel indruk. Jodipan is onder handen genomen door een aantal pr-studenten. Ook hier betaalt de verf zich uit.

More inspiration for good:

1 thought on “Kampung Pelangi: verf als wapen tegen armoede”

  1. Pingback: Waarnaartoe op vakantie? 5 reistips uit bizar reisboek [WINACTIE]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *