Skateboard art als kunst aan de muur hangen; de sociale onderneming The Skateroom maakt het mogelijk. The Skateroom gaat samenwerkingen aan met moderne kunstenaars en maakt zo van skateboards ware kunstwerken. Daarmee wordt niet alleen kunst bereikbaar voor een breder publiek, maar met een deel van de opbrengst steunen ze ook de non-profit organisatie Skateistan.

De beroemde Campbell’s soepblikken van Andy Warhol of een kunstwerk van Jean-Michel Basquiat of Paul McCarthy geprint op een skateboard; in de skateboard art collectie van The Skateroom vind je werk van uiteenlopende moderne kunstenaars. Deze limited edition skateboards zijn vooral bedoeld om aan de muur te hangen. Maar als jij er graag op wil skaten, kan dat natuurlijk ook. Al zijn de skateboards van The Skateroom daar eigenlijk te mooi voor.

Skateroom: skateboard art for good

skateboard-art-skateroom-1

The Skateroom werd opgericht door de Belgische voormalig galeriehouder en skateboardverzamelaar Charles-Antoine Bodson. Na jaren een eigen galerie te hebben gehad waar hij kunst verkocht aan rijke mensen, besloot hij dat het genoeg was. Hij verkocht het grootste gedeelte van zijn skateboard verzameling en startte The Skateroom. Al is er een heel bijzonder skateboard dat hij wel bewaarde om later aan zijn zoon of dochter te geven. Als kind kreeg Bodson altijd beschilderde skateboards van zijn ouders voor zijn verzameling. Het mooiste board dat hij kreeg was er eentje waar de beroemde Mark Gonzales nog op geskate had in de jaren zeventig en tachtig met tekeningen van Keith Haring erop.

Zinvolle consumptie

Op een dag ontmoette Bodson de oprichter van non-profitorganisatie Skateistan. Hij besloot een van hun projecten in Cambodia te steunen. Toen hij later met eigen ogen zag wat Skateistan met zijn geld voor de kinderen daar gedaan hadden, besloot Bodson dat hij daar voortaan zijn business aan wilde wijden. “Ik houd van het idee van consumptie die zin heeft,” vertelde hij in een interview aan Artspace.

En zin heeft het. Door de grote kunstenaars die Bodson weet te strikken, krijgt Skateistan meer aandacht en geld voor hun projecten in Cambodia, Afghanistan en Zuid-Afrika. Skateistan werd opgezet in Kabul onder het regime van de Taliban en nu is skaten daar de nummer één sport. Het skaten wordt door Skateistan gebruikt om met de kinderen in contact te komen, maar daarnaast biedt Skateistan ook onderwijs. Op die manier helpt Skateistan elke week meer dan 1500 kinderen in de leeftijd van 5 tot 17 in hun scholen.

Skateboard art van Ai Weiwei: Fuck Trump

skateboard-art-skateroom-heroDe laatste bijzondere samenwerkingen die The Skateroom is aangegaan, zijn politiek getint. The Skateroom werkte voor de tweede keer samen met de Chinese kunstenaar en politiek activist Ai Weiwei. Met zijn skateboard art Study of Perspective – White House steekt hij letterlijk en figuurlijk een middelvinger op naar het Witte Huis. Ook de skateboard art die de Amerikaanse straatkunstenaar en oprichter van kledingmerk Obey, Shepard Fairey, voor The Skateroom maakte, bekritiseert Trump. Zijn werk No Future dat hij op drie aan elkaar gemaakte boards maakte, is een directe reactie op de verkiezing van Trump. Met een aanschaf van een van deze limited edition boards haal je dus niet alleen een bijzonder kunstwerk in huis. Je maakt daarnaast een politiek statement én je steunt een goed doel. Precies het soort consumptiegedrag zoals zowel The Skateroom als Face This graag ziet.  

Nieuwsgierig naar meer skateboard designs voor het goede doel? In dit overzicht vind je een aantal fraaie ontwerpen van diverse kunstenaars als David LaChapelle en Beastie Boy Adam Yauch.

Lifestyle

Comments are closed.