Ga je binnenkort naar New York, Londen of Berlijn? Of blijf je juist in eigen land? Ga dan een keertje uit eten bij één van deze restaurants, als je goed wilt eten én een goed verhaal wilt horen. Deze restaurant tips bestaan uit eetgelegenheden waar vluchtelingen de culinaire scepter zwaaien. Eet smakelijk!

Eten brengt mensen samen. Een mooie gelegenheid dus om die ander beter te leren kennen. Zeker als het om vluchtelingen gaat. Want het beeld wat we van deze mensen hebben, kan soms weleens van de werkelijkheid verschillen. We stelden daarom een lijst samen van restaurants van over de hele wereld, waar de chefs vluchtelingen zijn. Handig voor als je binnenkort uit eten wilt gaan.

Uit eten bij Mazeish Grill – New York

ui-eten-vluchtelingen-1

Lutfi Mohammed is afkomstig uit Syrië en moest zijn geboorteland verlaten omdat hij gay is. Hij bereikte New York, vlak voor Trump’s travel ban, en richtte er Mazeish Grill op. Hier kookt hij Syrische gerechten en vertelt hij over zijn leven in Syrië en zijn noodgedwongen reis naar de States. Je kunt er allerlei heerlijke gerechten krijgen, maar de Bedouin Chicken is de chef’s special.

 • Waar: 137 Rivington Street, New York, NY 10002
 • Web: Mazeish Grill
 • Yelp rating: 4.5 (148 recensies)

Uit eten bij Mazi Mas – Londen

Nikandre Kopcke besloot om in 2012 Mazi Mas op te richten waarbij ze uitsluitend met vrouwelijke vluchtelingen wilde werken. Momenteel bestaat haar staf uit chefs uit Iran, Ethiopie, Turkije, Senegal, Peru, Nicaragua, Brazilië en Nepal. Kopcke legt in een interview met The Independent uit dat ze met haar restaurant een deel van een probleem waar veel vluchtelingen tegenaan lopen, wegneemt: angst voor het onbekende. ‘Als je bij iemand eet, is het veel moeilijker om bang voor diegene te zijn.

 • Waar: 17 Amhurst Terrace, London E8 2BT
 • Web: Mazi Mas
 • Yelp rating: 5 (1 recensie)

Uit eten bij Cooking Across Borders – Berlijn

uit-eten-vluchtelingen-6

Dit Duitse initiatief betreft niet één specifiek restaurtant, maar een tour door Berlijn waarin verschillende eetgelegenheden aangedaan worden waarvan de koks vluchteling zijn. Het leuke aan deze tour is dat je ook zelf mee kookt en de tour eigenlijk een kookcursus is. Uiteraard is je docent een vluchteling, die je tijdens het koken, maar uiteraard ook tijdens het opeten ervan, haar verhaal zal vertellen.

Uit eten bij Shaami Huis – Rotterdam

uit-eten-vluchtelingen-3

Dichter bij huis en binnen onze landsgrenzen kennen we ook een aantal mooie initiatieven. Het Shaami Huis van oprichter Firas Alroz, huist aan de Schiedamseweg en werkt louter met verse producten. In een interview met De Buik van Rotterdam vertelt de Syrische vluchteling dat hij niet direct werk kon vinden toen hij hier 2,5 jaar geleden aan kwam. Firas: “Syrische mensen zijn gewend veel te werken en dat kon niet meteen. Wij houden niet van thuiszitten. Dat was erg moeilijk.” Maar met het Shaami huis is dat eindelijk gelukt én helpt hij andere vluchtelingen ook aan het werk.

 • Waar: Schiedamseweg 38B, 3025 AC Rotterdam
 • Web: Shaami Huis
 • Google rating: 4.3 (32 recensies)

 

Uit eten bij Sham – Amsterdam

uit-eten-vluchtelingen-4

Ook Amsterdam kent in de vorm van Sham een mooi restaurant waarvan het personeel bestaat uit Syrische vluchtelingen. Eigenaar Momen Al-Azhar (45) is geen onbekende in de Amsterdamse horeca: hij werkte hiervoor al jaren voor een restaurant aan de Damrak. Met Sham wilde hij iets doen voor zijn Syrische landgenoten die moeite hadden met het vinden van een baan in Nederland. Je kunt er voor 10-15 euro heerlijke Syrische gerechten bestellen.

 • Waar: Warmoesstraat 36, Rotterdam
 • Web: Sham
 • Google rating: 4.2 (33 recensies)

 

Uit eten bij Syr – Utrecht

uit-eten-vluchtelingen-5

Met een gecrowdfund bedrag van 160.000 euro, opende het nieuwe restaurant Syr in februari aan de Lange Nieuwstraat 71 te Utrecht haar deuren. Hier werken voornamelijk Syrische vluchtelingen. Maar waar de voorgaande eetgelegenheden de focus leggen op het verhaal achter de vluchteling, willen ze het bij Syr iets anders aanpakken. In een interview met The Independent legt Anne Kwakkenbos uit: ‘Het probleem is dat veel mensen hun verhalen willen horen. Maar daar moeten we voorzichtig mee zijn, omdat ze hier zijn om een nieuw leven op te bouwen. Het gaat erom de veerkracht van onze mensen te laten zien. Nadat ze hier een jaar gewerkt hebben, kunnen ze een baan en een studie gaan zoeken om een normale baan te vinden. We proberen niet zoveel op hun verleden te focussen.’

 • Google rating: 4.3 (32 recensies)
 • Waar: Lange Nieuwstraat 71, Utrecht
 • Web: Syr
Lifestyle

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *