Over Shepard Fairey en zijn iconische beeld dat symbool van de anti-Trump beweging werd

Shepard Fairey is de street artist achter Obey en Obama’s Hope posters. Onlangs keerde hij terug met nieuw werk, waarin we kennismaken met Munira Ahmed. De vrouw die het gezicht werd van anti-Trump protesten. We doken in het verhaal achter dit artwork. ‘It’s about saying I am American just as you are’.

Controversiële foto

shepard-fairey-anti-trump-7

Munira Ahmed is een 32-jarige freelancer uit het New Yorkse Queens. Ze groeide op in de wijk Jamaica in Queens, niet ver van de Jamaica Estates, een gated community, waar Donald Trump woonde. Haar ouders kwamen hier eind jaren ’70 van de vorige eeuw terecht nadat ze Bangladesh hadden verlaten. Munira werd in New York geboren.

In 2007 poseert Munira voor de New Yorkse fotograaf Ridwan Adhami. Samen willen ze een krachtig statement maken met een foto genomen vlakbij Ground Zero. Met het idee: we zijn hier, wij zijn moslim en New Yorkers en we horen hier thuis. Ze willen een beeld neerzetten dat de vraag oproept: wat betekent het om moslim en Amerikaans burger te zijn wanneer de VS zich in de politiek veel moslimlanden mengt? Met als symbool de Amerikaanse vlag gedragen als hijab.

Shepard Fairey

shepard-fairey-anti-trump-5

Saillant detail: op de achtergrond is de Trump Tower te zien wat het 10 jaar oude beeld nog meer lading geeft. De foto gaat direct een eigen leven leiden en wordt veel gepost op Moslim-blogs. Iedere keer als negatieve berichten over moslims de kop op steken, post Adhami het beeld van Munira Ahmed. De foto krijgt steeds meer betekenis en bekendheid. Zo komt het ook onder de ogen van street artist Shephard Fairey, de man die we kennen als Obey én van de ‘Hope’- poster van Barack Obama.  

Shepard Fairey x We the People

shepard-fairey-anti-trump

Het werk van Shepard Fairey maakt deel uit van een projectgroep die hoort bij de non-profit organisatie The Amplifier Foundation. Hij werkt samen met kunstenaars Jessica Sabogal en Ernesto Yerena aan campagnes die sociale issues onder de aandacht brengen en wil social change bewerkstelligen. De campagne ‘We the People’ is daar een van. Het staat voor ‘iedereen’, ‘common humanity’ en verder kijken dan de enge definitie van wie Amerikaan is.

Shepard Fairey posters tijdens Trumps inauguratie

Speciaal voor de inauguratie van Donald Trump als 45e president van de Verenigde Staten, maakt Shepard Fairey drie posters: van een moslimvrouw, een Latina en een Afro-Amerikaanse vrouw. Hij kiest juist deze drie omdat hij het idee heeft dat zij door Trump en aanhang het meest bekritiseerd worden en het meest kwetsbaar zijn. “Ik had het gevoel dat zij verwaarloosd zouden worden met Trump aan het roer,” vertelt Fairey in een interview aan CNN. Bekijk het interview hierboven.

‘Ik ben Amerikaanse. Net zoals jij’

shepard-fairey-anti-trump-3

Dus daar is ineens het gezicht van Amira in de bekende ‘ink block style’ van Shephard Fairey. Tijdens de Womens March in Washington is haar image met de Stars and Stripes hijab overal te zien. Tegelijkertijd staat het beeld in de New York Times en de Washington Post, op de dag van Trumps inauguratie. Munira vindt het een eer om erop te staan: “Om wat het representeert. Het is niet anti-iets, het gaat over meedoen en onderdeel uitmaken van de maatschappij, erbij horen. Ik ben Amerikaanse net zoals jij’”.

Tegenstem tegen negativiteit

shepard-fairey-anti-trump-4

“Veel van de vooruitgang van dit land is er dankzij immigranten en het idee van Trump om moslims te bannen is absurd. Wat ‘makes this country great’ is de diversiteit. Onze diversiteit is een groot goed. Dit is een tegenstem tegen alle negativiteit rondom moslims.” Shepard Fairey voegt toe: “Het beeld van de Amerikaanse vlag is enorm krachtig omdat het mensen herinnert aan het feit dat vrijheid van religie een grondrecht is in de VS. En dat we een lange geschiedenis hebben van mensen verwelkomen die om religieuze redenen gevlucht zijn.”

Uitgesproken

shepard-fairey-anti-trump-6

Shepard Fairey  is altijd erg uitgesproken geweest over Donald Trump, ook toen Trump nog in de race was voor het presidentschap. Hij beschouwt hem als gevaarlijk, ziet hem als een demagoog, een bigot (overdreven vroom of godsdienstig) en een seksist. “Hij heeft geen respect voor de diversiteit aan mensen, geen ervaring in de politiek en de reden dat hij president wil worden heeft meer te maken met z’n ego dan de wens om het beste voor het Amerikaanse volk te willen”, aldus Fairey in een interview destijds met CNN.

More inspiration for good:

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *