Street art als creatief wapen tegen verwoestende palmolieteelt Sumatra

Street art als wapen in de strijd tegen de verwoestende gevolgen van palmolieteelt: diverse street artists doen het. Lees snel meer!Street art als wapen in de strijd tegen de verwoestende gevolgen van de palmolieteelt in Indonesië. De Litouwse kunstenaar Ernest Zacharevic doet het met de creatieve campagne Splash and Burn op Sumatra, een knipoog naar de Slash and Burn-praktijken van palmolieboeren die het kostbare regenwoud kappen voor de productie.

Verwarrende street art

Een in het zwart geklede figuur eenzaam op een stuk platgebrand bos, walmende rook kringelt omhoog uit zijn hoody. Een miniatuur-mannetje in een hangmat, bungelend tussen twee oliepalmen. Verwarrende, vragen oproepende en realistische muurschilderingen en installaties in de natuur waar sporen van de palmolie-industrie zichtbaar zijn. Ze verbeelden issues als luchtvervuiling, ontbossing en ontheemde mensen en dieren die door de kap hun habitat kwijt zijn. Het is de street art van Splash and Burn die op heel Sumatra de aandacht trekt.

Splash and Burn kaart controverse aan

street-art-palmolie-3

Splash and Burn is een street art campagne van de Litouwse kunstenaar Ernest Zacharevic die op een creatieve manier de wereld bewust wil maken van de gevolgen van de palmolie-industrie. De globale consumptie van palmolie neemt alleen maar toe en daarmee ook de desastreuze gevolgen voor mens en natuur. Meer dan de helft van het Indonesische regenwoud is gekapt om palmbomen te planten en zo palmolie te winnen. De plantaardige palmolie is wereldwijd geliefd en zit in voeding, verzorgingsproducten en biodiesel. De methode om het te verkrijgen is verguisd. Die controverse wil kunstenaar Zacharevic met zijn street art op een andere manier aankaarten en op een positieve manier de dialoog over de grondstof op gang brengen. Samen met betrokken kunstenaars en NGO’s zoals de Sumatran Orangutan Society (SOS).

‘Ik realiseerde me hoe weinig we van palmolie weten. Tegelijkertijd gebruiken we het elke dag. Zo ontstond Splash and Burn’ – Ernest Zacharevic.

Verbluffende street art in geheim gemaakt

street-art-palmolie-7

Zacharevic woont en werkt in Penang, Maleisië. De Litouwer besloot in actie te komen toen eind 2015 dikke lagen smog de stad binnen dreven, veroorzaakt door Slash and Burn-praktijken in Indonesië. Bosbranden zorgen steevast voor dikke lagen rook en smog die meerdere landen schade toebrengt. In 2015 groeide het probleem, mede door El Niño, uit tot epische proporties. Tienduizenden hectares regenwoud gingen in vlammen op, de luchtvervuiling schoot naar een index van 2000, terwijl 300 al als gevaarlijk wordt beschouwd. Zes provincies riepen de noodtoestand uit en duizenden mensen hadden ademhalingsproblemen. Tijd voor actie, dacht Ernest Zacharevic. Het zaadje voor zijn street art project Splash en Burn was geplant.

Meerdere street artists

street-art-palmolie-8

De kunstenaar verdiepte zich twee jaar lang in de palmolie-industrie. Hij bezocht locaties, sprak met goede doelen, experts en wetenschappers. Het street art project kwam van de grond na de release van Splash and Burn, een limited edition print die werd verkocht om fondsen te werven. Sinds februari dit jaar hebben meerdere street artists hun tijd en creativiteit aan dit doel gedoneerd, waaronder Isaac Cordal en Mark Jenkins en in het geheim verbluffende street art gemaakt. Een vliegende start om in de toekomst Splash and Burn uit te laten groeien tot een creatief platform voor organisaties en NGO’s die zich samen sterk maken voor een positieve verandering.

Kijk ook op de site van Ernest Zacharevic en Splash and Burn Instagram.

Foto credits: Anders Gjennestad,  Isaac Cordal, Ernest Zacharevic, Axel Void, Tan Wei Ming, Pancho Halaban.

1 thought on “Street art als creatief wapen tegen verwoestende palmolieteelt Sumatra”

  1. Pingback: Jouw Poster for Peace in John Lennon & Yoko Ono suite? | Face This

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *